Przejdź do głównej zawartości

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!




Babeczki jabłkowe z kruszonką

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki grubo startych jabłek 
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju 
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po szczypcie soli, gałki muszkatołowej i imbiru

Składniki na kruszonkę:

1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Jajka ubić z cukrem na jasną masę, wlać olej, zmiksować.
  2. Dodać jabłka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
    i przyprawami, wymieszać.
  3. Ciasto przełożyć do wyścielonych papilotkami foremek.
  4. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać mąkę, rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
  5. Muffinki posypać kruszonką.
  6. Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym
    do temp. 190 stopni C. Wystudzić.










Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.