Przejdź do głównej zawartości

Gofry na maślance. 25 marca - Dzień Gofra

Gofry, gofry, gofry. Z bitą śmietaną, owocami, polewą. Jest wiele wariantów. Kojarzą mi się z wakacjami, codziennie jadałam je nad morzem. Znalazłam w końcu przepis, z którego wychodzą one kruchutkie i bardzo smaczne. Jak zwykle zaszalałam i podwoiłam składniki, wyszło mi około 12 gofrów (takie małe, gofrowe, rodzinne święto).




Gofry na maślance

Składniki:
(podaję niepodwojone)

3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
  2. Białka ubić na sztywno i delikatnie w mieszać do masy.
  3. Piec w rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia (czas zależy od tego jaką gofrownice posiadacie ja piekłam ok. 6 min.).
  4. Podawać dowolnie, oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Smacznego Dnia Gofra!!! :)







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.