Przejdź do głównej zawartości

Kawowe inspiracje. Kostka Cappuccino

Czy Wy także macie dosyć tego mrozu (choć prawdziwej zimy w ogóle nawet nie było), oczekujecie wakacji, czujecie się ospali, leniwi? Dalej niech zacznie się lato! Strasznie nie lubię, gdy jest zimno. Siedzę wtedy z kubkiem gorącej czekolady albo KAWY. Uwielbiam smak KAWY. Uwielbiam KAWĘ. Począwszy od tych smakowych aż do zwykłej czarnej. A to ciasto dedykuję wszystkim kawowym smakoszom!



Kostka Cappuccino

Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady (roztopionej)
125 g masła (miękkiego)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.
  2. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier.
  3. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
  4. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
  5. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
  6. Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku ok. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 30 min.
  8. Po wystudzeniu: przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę cappuccino:

250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (w proszku)
3 łyżki cukru (mniej/więcej)

Przygotowanie:
  1. Serek mascarpone zmiksować z cappuccino.
  2. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
  3. Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować.
  4. Wlać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
  5. Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.
Na górę:

250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappuccino w proszku

Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.

Wykonanie:
  1. Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappuccino.
  2. Przykryć drugim blatem.
  3. Na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappuccino.
  4. Przechowywać w lodówce.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.