Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka kokosowe z wanilią i żurawiną

Myślę, że przepisy na ciastka będą pojawiały się na moim blogu dość często. Tym razem coś dla fanów kokosa! Zapraszam. 



Ciasteczka kokosowe

Składniki:
(z przepisu wychodzi ok. 20 ciastek)

2 jajka
110 g masła
1/2 szklanki żurawiny
150 g mąki
50 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
laska wanilii lub aromat waniliowy


Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko.
  2. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i zmiksować.
  3. Dodać wiórki kokosowe, żurawinę, laskę wanilii/aromat, zamieszać łyżką.
  4. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na ok 30 min.
  5. Po tym czasie czasie ciasto wyjąć, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczyć łyżką.
  6. Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 20 minut.
  7. Upieczone ciasteczka wyjąć i studzić na kratce.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.