Przejdź do głównej zawartości

Walentynkowe serca z przyprawami korzennymi

Po dosyć długiej nieobecności powracam do blogowania! Dzisiaj w klimacie walentynkowym: kruche ciasteczka z miodem i nutką cynamonu. Wykonanie banalnie proste. Z ciastem pracuje się dobrze, świetnie odwzorowują kształty. W smaku wyśmienite! Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com.




Walentynkowe serca

Składniki:

500 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu (jeśli jest w konsystencji stałej, wystarczy podgrzać w garnuszku lub mikrofali)
250 g zimnego masła
2 jajka
2-3 łyżki przyprawy do piernika 



Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść.
  2. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 60 min.
  3. Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując trochę mąką.
  4. Wycinać ciasteczka, opcjonalnie - można stemplować z użyciem stempelków.
  5. Piec w temp. 200 stopni C przez 10 - 12 minut.
Ciasteczka zachowują świeżość przez około 2 tygodnie, ale gwarantuję, że znikną o wiele wcześniej.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.