Przejdź do głównej zawartości

Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto czekoladowe. Nie jest ciężkie, a raczej puszyste. Smakuje mocno czekoladowo, a dodatkowo połączenie czekolady z pomarańczą to strzał w 10! :)





Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Składniki:

220 g mąki pszennej
225 g cukru
120 g masła
125 ml mleka
3 jajka
200 g czekolady (użyłam 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)
60 ml soku pomarańczowego
2 łyżki kakao 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy (opcjonalnie)


Przygotowanie:

  1. Jajka, mleko wyciągnąć wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
  2. Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać mleko i sok pomarańczowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
  3. Cukier utrzeć z jajkami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut).
  4. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.
  5. Masę czekoladową wlać do masy jajecznej, delikatnie zamieszać, dodać przesiane suche składniki i aromat, znów zamieszać tylko do połączenia się składników.
  6. Piec w temp. 175 stopni C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.