Przejdź do głównej zawartości

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego


Skoro już jestem w klimacie jesiennym to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt... SZYSZEK.

Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu.

Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.




Szyszki z ryżu preparowanego

Składniki:
80 g ryżu preparowanego
300 g krówek
100 g masła
łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:
1. Rozpuścić krówki razem z masłem, uważając aby masa się nie przypaliła (ja to robiłam najpierw na małym ogniu, a gdy masło się rozpuściło- zwiększyłam).
2. Gdy masło się roztopi dodaj gorzkie kakao.
3. Do dużej miski wsyp ryż i dodaj masę krówkową.
4. Odstaw na chwilę.
5. Jeszcze ciepłą masę dziel na mniejsze części i formuj z niej szyszki.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.