Przejdź do głównej zawartości

Ciasto z budyniem i rabarbarem

Nie ma to jak świeże owoce prosto z ogrodu. Kiedy mój tata przywiózł mi rabarbar od razu miałam ochotę coś z nim upiec. Nie chciałam, aby był to kolejny drożdżowy placek, tak więc znalazłam na blogu kwestiasmaku.com przepis na ciasto z rabarbarem, od razu mi się spodobał, więc zabrałam się do kucharzenia. Ciasto wyszło pyszne; połączenie delikatnego, słodkiego, waniliowego budyniu z kwaskowatym smakiem rabarbaru bardzo mi odpowiadało. Ciasto tak smaczne, że w ciągu 2 dni już go nie było (przy 5 osobowej rodzince). Nie ma zatem co się rozpisywać zapraszam na przepis ;)






Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
3 żółtka
500 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3 szklanki mleka 
5 łyżek cukru (do budyniu)
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier.
  2. Dodać masło i żółtka i ugniatać aż do momentu powstania jednolitego ciasta.
  3. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
  4. Ciasto podzielić na 2 części: jedną wyłożyć spód blachy (20 x 30 cm), podziurkować widelcem, a drugą schować znowu do lodówki.
  5. Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
  6. Do garnka wlać mleko zostawiając ok. 1 szklanki aby móc rozpuścić proszek budyniowy.
  7. Gdy mleko zacznie kipieć dodać rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odłożyć na bok).
  8. Na spód ciasta wyłożyć rabarbar, na to gorący budyń, a na wierz zetrzeć pozostałe ciasto na tarce o dużych oczkach.
  9. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok, 40 minut (ja piekłam z termoobiegiem, ale po upływie 40 minut wydawało mi się, że spód jest nadal lekko surowy wiec włączyłam jeszcze na 10 minut grzanie na sam dół).
  10. Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Cytrynowe ciasto z chia

Ciasto proste w wykonaniu, mocno wilgotne przez dodatek jogurtu (i chyba też przez dodatek nasion chia) oraz lekko cytrynowe. Idealne do zrobienia na weekend, do niedzielnej kawki :) Przepis znaleziony w jednym z numerów magazynu "SKARB".


Ciasto jogurtowe

Po mojej nieobecności (swoją drogą związaną z maturą i wyborem studiów), wreszcie wracam do regularnego pisania postów na bloga ;) 
W tym poście zapraszam na pyszne, pulchniutkie ciasto jogurtowe. Coś szybkiego, prostego i bardzo smacznego. Tak jak i w wielu innych ciastach można trochę pofantazjować: dodać owoce (jakie kto lubi), dżem, czekoladę a nawet drobno posiekane orzeszki. Przepis znalazłam na jakimś blogu (już nie pamiętam... tak to było dawno), zmodyfikowałam troszkę ilość składników, chciałam aby ciasto było bardziej w formie babki do krojenia. PS. Ponoć ciasta na jogurcie greckim wychodzą lepsze aniżeli te na zwykłym jogurcie naturalnym.