Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z marmoladą

Tym razem ciasteczka z marmoladą. Kruchutkie, maślane i oczywiście BARDZO SMACZNE. Marmoladę wybierzcie taką, jaka najbardziej wam pasuje. Ja wybrałam porzeczkową.





Ciasteczka z marmoladą

Składniki:

220 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek marmolady twardej

Przygotowanie:

  1. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę.
  2. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
  3. Do masy dodać obie mąki, sól, zmiksować aby powstała gładka masa.
  4. Masę rozwałkować, szklanką wycinać krążki.
  5. W 1/2 krążków wykroić jakąś szklanką o mniejszej średnicy.
  6. Składać je smarując "pełny" krążek marmoladą i składając z tym "wyciętym".
  7. Piec w temp 180 stopni C przez ok 12 min.Wyjąć, wystudzić.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.