Przejdź do głównej zawartości

Znowu cynamon?! Chocodoodles.

Mój słój z łakociami znowu pusty... czas, więc coś upiec. Wybór padł na te ciasteczka nie ze względu na to, że w ich składzie jest cynamon, ale dlatego, iż była tam sól, a ciasteczka miały wyjść takie w stylu czekoladowe digestive. Wyszły nie miękkie i nie kruche, ale coś pomiędzy. Ślicznie popękały z wierzchu, tworząc ładne wzorki. W smaku całkiem dobre, czuć nutkę cynamonu, kakao i niewielką szczyptę soli.



Chocodoodles

Składniki:
450 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
250 g miękkiego masła
ok. 150 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Składniki do obtoczenia:
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu

Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, kakao, gałkę, proszek do pieczenia, sól.
2. Masło zmiksować z cukrem do puszystości.
3. Do masy dodać jajka i ekstrakt.
4. Do ubitej masy dodać składniki suche i wymieszać (masa nie powinna się zbytnio kleić).
5. Cukier do obtoczenia wymieszać z cynamonem.
6. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze cynamonowym, lekko spłaszczyć.
7. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15 min.






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.