Przejdź do głównej zawartości

Muffinki czekoladowe z nadzieniem truskawkowym

Proste i szybkie, wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, przełożyć do foremek, upiec i gotowe :) Idealne, gdy przyjdą niespodziewani goście, na urodziny czy na szybki, popołudniowy wypiek. Muffinki z przepisu są mocno czekoladowe, oprócz kakao do ciasta dodałam posiekaną czekoladę. Nadzienie: ja użyłam dżemu truskawkowego, ale oczywiście to kwestia gustu (lub tego jaki macie w spiżarni), ale możecie śmiało pobawić się z nadzieniem - budyniowe, czekoladowe itd. ... lub bez - też smacznie. A zatem smacznego!





 Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
tabliczka gorzkiej czekolady
dżem truskawkowy


Przygotowanie:

  1. Do miski wsypać składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia). Zamieszać.
  2. Dodać składniki mokre (jajka, mleko, olej). Krótko zamieszać (tylko do połączenia się składników).
  3. Do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
  4. Masę nakładać do foremek: 1 łyżka ciasta, na to 1 łyżeczka dżemu i następnie 1 łyżka ciasta.
  5. Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25 min.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.