Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka z dynią

Przepis na te niesamowite ciasteczka z "cukrową skorupką" znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Wychodzą mięciutkie i mocno cynamonowe. Dynia jest lekko wyczuwalna przez co zyskują niesamowity aromat i smak. Polecam, jeśli macie w zapasie puree z dyni lub wiecie gdzie zdobyć, bo nigdy nie widziałam w żadnym sklepie. Polecam dla fanów dyni i nie tylko ;)




Składniki:

220 g mąki pszennej
100 g masła (miękkiego)
100 g puree z dyni
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

do obtoczenia:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
  2. Mąkę przesiać z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodawać na przemian z puree z dyni do masy maślanej, cały czas ucierając.
  3. Dodać żółtko i szczyptę soli, ucierać do uzyskania gęstego ciasta.
  4. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (przez ok. 30 min.).
  5. Ciasto wyjąć z lodówki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  6. Każdą kulkę obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem, odkładać na blaszkę do pieczenia.
  7. Na sam koniec "kuleczki" spłaszczyć lekko łyżką.
  8. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 18 minut.
  9. Studzić na kratce. Opcjonalnie można udekorować czekoladą.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.