Przejdź do głównej zawartości

Tort czekoladowo-orzechowy

Postanowiłam postawić na prostotę - klasyczny tort z czekoladowym kremem. Smakuje wyśmienicie, idealny na imieniny czy urodziny, albo i nawet upieczony w małej blaszce na niedzielny podwieczorek.


Składniki:

(na biszkopt)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
(szklanka o pojemności 250 ml)

(na krem)
ok. 350 ml śmietany kremówki 30%
ok. 250 g serka mascarpone
1 tabliczka czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
cukier puder (wedle uznania jeśli lubicie torty na słodko dodacie więcej, próbujcie krem do póki nie będzie dla was wystarczająco słodki)

(opcjonalnie)
kawa do nasączenia biszkoptu
dekoracje (kwiatki, wiórki kokosowe, orzechy, posypki)

Przygotowanie:

  1. (biszkopt) Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, odłożyć.
  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i po jednym żółtku.
  3. Na koniec delikatnie wymieszać (najlepiej za pomocą szpatułki) mąkę.
  4. Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, bez smarowania boków).
  5. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka).
  6. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 30 cm zrzucić na podłogę. Wystudzić w temp. pokojowej.
  7. (krem) Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić.
  8. Śmietanę ubić na sztywno, dodając serek mascarpone i cukier pod koniec ubijania, dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać mikserem. 
  9. Tort (opcjonalnie) naponczować kawą i przełożyć powstałym kremem.
  10. Udekorować według własnego uznania.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.