Przejdź do głównej zawartości

Sernikowy tort z OREO

Sernik ... tym razem z ciasteczkami OREO. Wariacji na temat serników nigdy za wiele, zatem zachęcam do spróbowania i tej.



Sernik Oreo

Składniki:

(na spód)
150 g ciasteczek Oreo
2 łyżki roztopionego masła

(na masę serową-wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
800 g twarogu półtłustego/tłustego, zmielone przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 30%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo (ok. 150 g), pokruszonych

(na krem-składniki powinny być schłodzone)
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

  1. (spód) Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
  2. Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wsypać ciasteczkową masę, dokładnie wklepać i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.
  3. (masa serowa)  Wszystkie składniki umieścić w misce (oprócz ciasteczek). Krótko zmiksować.
  4. Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
  5. W masę powciskać ciasteczka Oreo (można zostawić trochę do dekoracji).
  6. Piec w temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 min. 
  7. Wystudzić w uchylonym piekarniku, potem schłodzić w lodówce (najlepiej zostawić na noc).
  8. (krem) Śmietanę i serek mascarpone ubić do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod koniec dodając cukier puder.
  9. Udekorować powstałym kremem, kawałkami ciastem. Schłodzić.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Muffinki jabłkowe z kruszonką

Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!

Szyszki. Przepis na słodkie, karmelowe, kakaowe, jesienne szyszki z ryżu preparowanego

Skoro już jestem w klimacie jesiennym  to przyszła pora na to aby zrobić coś na kształt...  SZYSZEK. Szyszki z ryżu preparowanego są proste i szybkie w wykonaniu. Przykują uwagę dzieci, skuszą się na nie też i dorośli.

"Pierny", czyli "pieprzny"- przepis na wyśmienity piernik staropolski

Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa pierny, czyli pieprzny.  Piernik staropolski dojrzewający tradycyjnie przygotowuje się miesiąc przed Wigilią. Ciasto wtedy fermentuje, a piecze się na tydzień przed. Niektórzy twierdzą, że im ciasto dłużej leżakuje tym lepsze.   Ja piekłam piernik staropolski po raz pierwszy i jego smak mile mnie zaskoczył: intensywnie korzenny, rozpływający się w ustach. Mój leżakował niestety krócej niż miesiąc a mimo to był pyszny.   Z przepisu wychodzą 3 pierniki. Można więc się z kimś podzielić, ale niekoniecznie, bo piernik długo zachowuje świeżość.  Teraz systematycznie będę dodawać przepisy na ciasta, które robiłam na Święta. Czasu aby zamieścić przepisy przed Świętami mi brakowało, więc mam nadzieję, że będą Waszą inspiracją za rok.