Ślimaczki czekoladowo-waniliowe. Muszę przyznać, z ciastem pracuje się dość ciężko, jest kruche, trochę się utrudziłam, ale jestem zadowolona z efektu. W smaku są dobre, swoim wyglądem robią wrażenie, są to jedne z moich ulubionych ciasteczek i jestem pewna, że do tego przepisu wrócę nie raz. Podaję podwojoną liczbę składników niż z oryginalnego przepisu, gdyż ja lubię aby ciasteczka, które piekę zadowalały moją rodzinkę przez dłuższy czas, a te długo bardzo długo zachowują świeżość.
Ślimaczki czekoladowo-waniliowe
Składniki:
250 g masła
140 g cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
460 g mąki pszennej
4 łyżki nutelli
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
- Masło podzielić po 175 g do dwóch misek, dodać po 70 g cukru pudru, łyżeczkę ekstraktu i potem zmiksować.
- Dodać do każdej z mas po 230 g mąki. Zmiksować.
- Jedną miskę z masą odłożyć. Masę ugnieść w kulę. Będzie to dość trudne. Ja dla ułatwienia dodałam 2 łyżki mleka (bez tego by się nie uformowała kula, podejrzewam, że dałam ciut więcej mąki). Kulę podzielić na 2 równe części i włożyć do lodówki.
- Do drugiej miski dodać nutellę i kakao. Zmiksować. Uformować kulę. Podzielić dokładnie tak jak poprzednia.
- Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
- Wyjąć z lodówki rozwałkować (możemy zacząć od ciemniejszej/jaśniejszej masy) - na 99% w tym momencie zaczną się problemy, ciasto jest zbyt kruche, ale zapraszam do filmu, tam jakoś poradziłam sobie z tym problemem.
- Drugą część ciasta rozwałkować mniej więcej na wielkość tej poprzedniej. Można wyrównać nożem aby były równe.
- Zwijamy jak roladę (znowu problem ze strukturą ciasta, ja używam wycięte wcześniej skrawki ciasta aby uzupełniać ubytki).
- To samo zrobić z dwiema pozostałymi kulami ciasta.
- Schłodzić przez 30 min. w lodówce.
- Po tym czasie wykrawać ciasteczka o grubości ok. 1 cm.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez ok. 12 min.
- Po upieczeniu pozostawić jeszcze przez 2 min.(będą bardzo miękkie) a potem wszystkie wyjąć i wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz