Tym razem przepis na wyśmienite babeczki jabłkowe!
Babeczki jabłkowe z kruszonką
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki grubo startych jabłek
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
po szczypcie soli, gałki muszkatołowej i imbiru
Składniki na kruszonkę:
1/4 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Jajka ubić z cukrem na jasną masę, wlać olej, zmiksować.
- Dodać jabłka, mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia
i przyprawami, wymieszać. - Ciasto przełożyć do wyścielonych papilotkami foremek.
- Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać mąkę, rozcierać palcami, aż powstaną grudki.
- Muffinki posypać kruszonką.
- Piec ok. 25 min w piekarniku nagrzanym
do temp. 190 stopni C. Wystudzić.
Fajne muffinki, proste, ale robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuń