Tym razem ciasteczka z marmoladą. Kruchutkie, maślane i oczywiście BARDZO SMACZNE. Marmoladę wybierzcie taką, jaka najbardziej wam pasuje. Ja wybrałam porzeczkową.
Ciasteczka z marmoladą
Składniki:
220 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
kilka łyżek marmolady twardej
Przygotowanie:
- Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę.
- Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii, zmiksować.
- Do masy dodać obie mąki, sól, zmiksować aby powstała gładka masa.
- Masę rozwałkować, szklanką wycinać krążki.
- W 1/2 krążków wykroić jakąś szklanką o mniejszej średnicy.
- Składać je smarując "pełny" krążek marmoladą i składając z tym "wyciętym".
- Piec w temp 180 stopni C przez ok 12 min.Wyjąć, wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz