Czy Wy także macie dosyć tego mrozu (choć prawdziwej zimy w ogóle nawet nie było), oczekujecie wakacji, czujecie się ospali, leniwi? Dalej niech zacznie się lato! Strasznie nie lubię, gdy jest zimno. Siedzę wtedy z kubkiem gorącej czekolady albo KAWY. Uwielbiam smak KAWY. Uwielbiam KAWĘ. Począwszy od tych smakowych aż do zwykłej czarnej. A to ciasto dedykuję wszystkim kawowym smakoszom!
Kostka Cappuccino
Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady (roztopionej)
125 g masła (miękkiego)
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.
- Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy, dodać cukier.
- Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.
- Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
- Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą.
- Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku ok. 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 30 min.
- Po wystudzeniu: przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Składniki na masę cappuccino:
250 g serka mascarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (w proszku)
3 łyżki cukru (mniej/więcej)
Przygotowanie:
- Serek mascarpone zmiksować z cappuccino.
- Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.
- Kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier i zmiksować.
- Wlać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
- Ubitą masę dodać do serka mascarpone i zmiksować.
Na górę:
250 ml śmietanki kremówki
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappuccino w proszku
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem.
Wykonanie:
Komentarze
Prześlij komentarz