Gofry, gofry, gofry. Z bitą śmietaną, owocami, polewą. Jest wiele wariantów. Kojarzą mi się z wakacjami, codziennie jadałam je nad morzem. Znalazłam w końcu przepis, z którego wychodzą one kruchutkie i bardzo smaczne. Jak zwykle zaszalałam i podwoiłam składniki, wyszło mi około 12 gofrów (takie małe, gofrowe, rodzinne święto).
Gofry na maślance
Składniki:
(podaję niepodwojone)
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki mleka
50 g roztopionego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia, żółtka, maślankę, mleko, cukier, sól, ekstrakt z wanilii. Zmiksować do uzyskania gładkiej masy.
- Białka ubić na sztywno i delikatnie w mieszać do masy.
- Piec w rozgrzanej gofrownicy do zarumienienia (czas zależy od tego jaką gofrownice posiadacie ja piekłam ok. 6 min.).
- Podawać dowolnie, oprószone cukrem pudrem lub z bitą śmietaną.
Smacznego Dnia Gofra!!! :)
Komentarze
Prześlij komentarz