Mieliście kiedyś ochotę na coś "nie" słodkiego? Coś cytrynowego, coś kwaśnego? Ta tarta jest idealna! Chociaż nie wszyscy przepadają za kwaśnym smakiem to i tak myślę, że takim osobom ta tarta również przypadnie do gustu. Wiosenna, lekka i orzeźwiająca. Cytrynki do dzieła zasmakujcie naszym gościom!
Tarta cytrynowa
Składniki na spód:
195 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
115 g masła
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Składniki na kruchy spód zagnieść, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
- Po wyjęciu ciasta z lodówki: rozwałkować, wcisnąć w dno i boki formy do tarty o średnicy 24 cm, wysmarowanej wcześniej masłem i oprószonej mąką.
- Ciasto ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie kulki ceramiczne, fasola lub ryż (żeby obciążyć ciasto).
- Piec na początku w temp. 200 stopni C przez 15 min., a następnie usunąć papier i piec jeszcze przez 5 min do lekkiego zbrązowienia spodu.
Składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
otarta skórka z 2 cytryn
150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować (powstanie gładka, rzadka masa).
- Na wstępnie upieczony spód ostrożnie wylać masę cytrynową.
- Piec 30 min. w temperaturze 180 stopni C (wierzch tarty powinien być ścięty).
- Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz