Tym razem coś "klasycznego": zwykłe ucierane ciasto, ale... ze spodem brownie. Wszystko co najlepsze połączone w jedno: lepkie, ciężkie, mocno czekoladowe brownie i wyśmienite ciasto maślane. W smaku bardzo dobre, wczoraj upiekłam, dzisiaj zniknęło. ;) Może dlatego, że upiekłam tylko małą babkę, ale Wy śmiało możecie zwiększyć proporcje. Zachęcam do wypróbowania, ciasto szybkie w wykonaniu i co najważniejsze zachwyci czekoladowych łasuchów.
Składniki:
(masło, jajka i mleko powinny być w temp. pokojowej)
(brownie)
140 g gorzkiej czekolady
50 g masła
50 g cukru
1 jajko
35 g mąki
(ciasto maślane)
120 g masła
100 g cukru
2 jajka
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
opcjonalnie: aromat, np. pomarańczowy
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- BROWNIE: W garnuszku roztopić masło wraz z kawałkami gorzkiej czekolady.
- Po rozpuszczeniu obu składników dodać pozostałe składniki na brownie i wymieszać łyżką.
- Małą formę na babkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto.
- Włożyć do piekarnika na 15 minut.
- CIASTO MAŚLANE: W tym czasie masło i cukier utrzeć mikserem, gdy masa będzie jasna i puszysta dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.
- Po upływie 15 minut ciasto brownie wyjąć z piekarnika i na nie wlać ciasto maślane.
- Włożyć znowu do piekarnika na ok. 35 minut, pod koniec pieczenia można sprawdzić patyczkiem czy już jest gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz