Po mojej nieobecności (swoją drogą związaną z maturą i wyborem studiów), wreszcie wracam do regularnego pisania postów na bloga ;)
W tym poście zapraszam na pyszne, pulchniutkie ciasto jogurtowe. Coś szybkiego, prostego i bardzo smacznego. Tak jak i w wielu innych ciastach można trochę pofantazjować: dodać owoce (jakie kto lubi), dżem, czekoladę a nawet drobno posiekane orzeszki. Przepis znalazłam na jakimś blogu (już nie pamiętam... tak to było dawno), zmodyfikowałam troszkę ilość składników, chciałam aby ciasto było bardziej w formie babki do krojenia. PS. Ponoć ciasta na jogurcie greckim wychodzą lepsze aniżeli te na zwykłym jogurcie naturalnym.
Składniki:
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
240 ml oleju słonecznikowego
ok. 1,5 szklanki cukru
2 jajka
sok i skórka z 1 cytryny
900 g jogurtu
750 g mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
dodatki: owoce ok. 700 g /dżem ok. 1 słoiczka...
Przygotowanie:
- Mąkę i sodę oczyszczoną przesiać. Odłożyć.
- W osobnej misce wymieszać olej, cukier, jajko, sok i skórkę z cytryny.
- Dodać jogurt i wymieszać. Następnie wsypać mąkę. Wymieszać do połączenia się składników.
- Ciasto wlewać do foremek wyłożonych papierem do pieczenia.
- Na ciasto wyłożyć owoce lub posmarować lekko dżemem.
- Piec w temp. 160 stopni C przez ok. 1 h.
- Upieczone ciasto po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz