Nie ma to jak świeże owoce prosto z ogrodu. Kiedy mój tata przywiózł mi rabarbar od razu miałam ochotę coś z nim upiec. Nie chciałam, aby był to kolejny drożdżowy placek, tak więc znalazłam na blogu kwestiasmaku.com przepis na ciasto z rabarbarem, od razu mi się spodobał, więc zabrałam się do kucharzenia. Ciasto wyszło pyszne; połączenie delikatnego, słodkiego, waniliowego budyniu z kwaskowatym smakiem rabarbaru bardzo mi odpowiadało. Ciasto tak smaczne, że w ciągu 2 dni już go nie było (przy 5 osobowej rodzince). Nie ma zatem co się rozpisywać zapraszam na przepis ;)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
200 g masła
3 żółtka
500 g rabarbaru
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru (do budyniu)
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, cukier.
- Dodać masło i żółtka i ugniatać aż do momentu powstania jednolitego ciasta.
- Włożyć ciasto do lodówki na ok. 30 minut.
- Ciasto podzielić na 2 części: jedną wyłożyć spód blachy (20 x 30 cm), podziurkować widelcem, a drugą schować znowu do lodówki.
- Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać mleko zostawiając ok. 1 szklanki aby móc rozpuścić proszek budyniowy.
- Gdy mleko zacznie kipieć dodać rozpuszczony budyń. Gotowy budyń odłożyć na bok).
- Na spód ciasta wyłożyć rabarbar, na to gorący budyń, a na wierz zetrzeć pozostałe ciasto na tarce o dużych oczkach.
- Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok, 40 minut (ja piekłam z termoobiegiem, ale po upływie 40 minut wydawało mi się, że spód jest nadal lekko surowy wiec włączyłam jeszcze na 10 minut grzanie na sam dół).
- Ciasto po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Bardzo apetyczne ciacho, miałaś świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń