Proste i szybkie, wystarczy wymieszać składniki suche z mokrymi, przełożyć do foremek, upiec i gotowe :) Idealne, gdy przyjdą niespodziewani goście, na urodziny czy na szybki, popołudniowy wypiek. Muffinki z przepisu są mocno czekoladowe, oprócz kakao do ciasta dodałam posiekaną czekoladę. Nadzienie: ja użyłam dżemu truskawkowego, ale oczywiście to kwestia gustu (lub tego jaki macie w spiżarni), ale możecie śmiało pobawić się z nadzieniem - budyniowe, czekoladowe itd. ... lub bez - też smacznie. A zatem smacznego!
Składniki:
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju
tabliczka gorzkiej czekolady
dżem truskawkowy
Przygotowanie:
- Do miski wsypać składniki suche (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia). Zamieszać.
- Dodać składniki mokre (jajka, mleko, olej). Krótko zamieszać (tylko do połączenia się składników).
- Do masy wmieszać posiekaną czekoladę.
- Masę nakładać do foremek: 1 łyżka ciasta, na to 1 łyżeczka dżemu i następnie 1 łyżka ciasta.
- Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 25 min.
Komentarze
Prześlij komentarz