Ciasto proste w wykonaniu, mocno wilgotne przez dodatek jogurtu (i chyba też przez dodatek nasion chia) oraz lekko cytrynowe. Idealne do zrobienia na weekend, do niedzielnej kawki :) Przepis znaleziony w jednym z numerów magazynu "SKARB".
Składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
120 g miękkiego masła
240 g cukru
2 jajka
otarta skórka i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
230 g jogurtu greckiego
2 łyżki nasion chia
Przygotowanie:
(składniki powinny być w temp. pokojowej)
- Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól przesiać. Odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Dodawać po jednym jajku i ucierać.
- Dodać skórkę i sok z cytryny.
- Na zmianę dodawać mąkę i jogurt, mieszając łyżką lub mikserem na wolnych obrotach.
- Wlać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temp. 180 stopni C przez ok. 50 min. - do "suchego patyczka".
- Studzić w piekarniku przez 15 min.
ale pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) zachęcam do wypróbowania, jest szybkie i proste w wykonaniu
Usuń