Przepis na te niesamowite ciasteczka z "cukrową skorupką" znalazłam na jednym z blogów kulinarnych. Wychodzą mięciutkie i mocno cynamonowe. Dynia jest lekko wyczuwalna przez co zyskują niesamowity aromat i smak. Polecam, jeśli macie w zapasie puree z dyni lub wiecie gdzie zdobyć, bo nigdy nie widziałam w żadnym sklepie. Polecam dla fanów dyni i nie tylko ;)
Składniki:
220 g mąki pszennej
100 g masła (miękkiego)
100 g puree z dyni
1 żółtko
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
do obtoczenia:
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę.
- Mąkę przesiać z cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodawać na przemian z puree z dyni do masy maślanej, cały czas ucierając.
- Dodać żółtko i szczyptę soli, ucierać do uzyskania gęstego ciasta.
- Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce (przez ok. 30 min.).
- Ciasto wyjąć z lodówki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
- Każdą kulkę obtaczać w cukrze wymieszanym z cynamonem, odkładać na blaszkę do pieczenia.
- Na sam koniec "kuleczki" spłaszczyć lekko łyżką.
- Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 18 minut.
- Studzić na kratce. Opcjonalnie można udekorować czekoladą.
Komentarze
Prześlij komentarz