Po dosyć długiej nieobecności powracam do blogowania! Dzisiaj w klimacie walentynkowym: kruche ciasteczka z miodem i nutką cynamonu. Wykonanie banalnie proste. Z ciastem pracuje się dobrze, świetnie odwzorowują kształty. W smaku wyśmienite! Przepis zaczerpnięty z bloga mojewypieki.com.
Walentynkowe serca
Składniki:
500 g mąki pszennej
150 g cukru pudru
4 łyżki płynnego miodu (jeśli jest w konsystencji stałej, wystarczy podgrzać w garnuszku lub mikrofali)
250 g zimnego masła
2 jajka
2-3 łyżki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieścić w misce i szybko zagnieść.
- Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 60 min.
- Po tym czasie wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. 4 mm, podsypując trochę mąką.
- Wycinać ciasteczka, opcjonalnie - można stemplować z użyciem stempelków.
- Piec w temp. 200 stopni C przez 10 - 12 minut.
Ciasteczka zachowują świeżość przez około 2 tygodnie, ale gwarantuję, że znikną o wiele wcześniej.
Przechowywać w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz