Bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto czekoladowe. Nie jest ciężkie, a raczej puszyste. Smakuje mocno czekoladowo, a dodatkowo połączenie czekolady z pomarańczą to strzał w 10! :)
Ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy
Składniki:
220 g mąki pszennej
225 g cukru
120 g masła
125 ml mleka
3 jajka
200 g czekolady (użyłam 100 g czekolady mlecznej i 100 g gorzkiej)
60 ml soku pomarańczowego
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat pomarańczowy (opcjonalnie)
- Jajka, mleko wyciągnąć wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej.
- Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać mleko i sok pomarańczowy. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
- Cukier utrzeć z jajkami na jasną, puszystą masę (ok. 5 minut).
- Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, odstawić.
- Masę czekoladową wlać do masy jajecznej, delikatnie zamieszać, dodać przesiane suche składniki i aromat, znów zamieszać tylko do połączenia się składników.
- Piec w temp. 175 stopni C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).
Komentarze
Prześlij komentarz