Wydaje mi się, że pierniki lubi każdy. Kojarzą się ze Świętami.
Ale czemu by ich nie zrobić na przykład w trakcie jesieni? Ja postanowiłam je upiec. W weekend otworzyłam moją książkę z przepisami i znalazłam przepis na czekoladowe pierniczki. Nie chcę zapominać o tradycji jaką jest pieczenie pierników w okresie bożonarodzeniowym, dlatego postanowiłam, iż celem będzie znalezienie idealnego przepisu na tegoroczny wypiek pierników.
Pierniczki z tego przepisu wyszły mocno czekoladowe. Lekko twardnieją po upieczeniu. Użyłam foremek, których kształty kojarzą się z jesienią.
Czekoladowe pierniczki
Składniki:
3 1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 1/2 przyprawy do piernika
szczypta soli
otarta skórka z 1 pomarańczy
180 g masła
1 jajko
1/4 szklanki płynnego miodu
50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1. Czekoladę połamać.
2. Do miski wsypać mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, sól i wymieszać.
3. Do rondelka włożyć czekoladę, masło, miód i mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż składniki połączą się. Odstawić do przestygnięcia.
4. Do miski z mąką dodać jajko, masę czekoladowo-miodową oraz skórkę z pomarańczy.
5. Całość zmiksować na jednolitą masę.
6. Miskę owinąć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki, aby masa stężała.
7. Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C.
8. Schłodzoną masę podzielić na kilka części.Jedną zostawić, resztę schować do lodówki.
9. Pozostawioną część rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
10. Nożem lub foremkami wycinać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Piec ok. 10 min.
Komentarze
Prześlij komentarz