Jesień już się zaczęła... Na dworze coraz zimniej...Drzewa zaczynają gubić swe liście... Rozpoczyna się sezon na jabłka!!!
Muffinki jabłkowo-marchewkowe
Składniki:
1 1/2 szklanki jabłka
2 małe jabłka
1 marchewka (dałam 3 średnie)
6 łyżek cukru pudru
1/3 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżki rodzynek
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie soli i imbiru
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz solą i imbirem.
2. Jabłka i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć z nadmiaru soku.
3. Przecier utrzeć z olejem, wlać jajka, ucierać jeszcze chwilę.
4. Dosypać składniki sypkie i rodzynki, dokładnie wymieszać.
5. Ciastem napełniać wyścielone papilotkami foremki,
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 190-200 stopni C przez ok. 20 min.
Wystudzić.
Komentarze
Prześlij komentarz