Jest niedzielne, leniwe popołudnie. Odpoczywam popijając herbatę.
Aby było idealnie brakuje tylko jakiegoś ciasta :D Piekłam ciasta na bazie jogurtu, postanowiłam więc tym razem upiec ciasto na bazie kefiru. Ciasto wyszło wilgotne, puszyste, strukturą podobne do tych jogurtowych. Bardzo smaczne, polecam ;)
Ciasto (podobnie jak te na jogurcie) wychodzi wilgotne, a zarazem puszyste. Ja znaleziony przepis troszkę zmieniłam dodając jabłka i cynamon.
Błyskawiczne ciasto z jabłkami na kefirze
Składniki:
2 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka kefiru
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 małe jabłka (można użyć innych owoców)
opcjonalnie: cynamon :D
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera lub łyżki.
2. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta.
3. Ciasto przekładamy do formy.
4. Pieczemy przez ok. 50 min. w temp. 180 stopni C.
5. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia.
Komentarze
Prześlij komentarz