Postanowiłam postawić na prostotę - klasyczny tort z czekoladowym kremem. Smakuje wyśmienicie, idealny na imieniny czy urodziny, albo i nawet upieczony w małej blaszce na niedzielny podwieczorek.
Składniki:
(na biszkopt)
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
(szklanka o pojemności 250 ml)
(na krem)
ok. 350 ml śmietany kremówki 30%
ok. 250 g serka mascarpone
1 tabliczka czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
cukier puder (wedle uznania jeśli lubicie torty na słodko dodacie więcej, próbujcie krem do póki nie będzie dla was wystarczająco słodki)
(opcjonalnie)
kawa do nasączenia biszkoptu
dekoracje (kwiatki, wiórki kokosowe, orzechy, posypki)
Przygotowanie:
- (biszkopt) Mąkę i kakao wymieszać, przesiać, odłożyć.
- Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier i po jednym żółtku.
- Na koniec delikatnie wymieszać (najlepiej za pomocą szpatułki) mąkę.
- Tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno, bez smarowania boków).
- Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 35 min (do tzw. suchego patyczka).
- Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości ok. 30 cm zrzucić na podłogę. Wystudzić w temp. pokojowej.
- (krem) Czekoladę roztopić w mikrofali, przestudzić.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając serek mascarpone i cukier pod koniec ubijania, dodać roztopioną czekoladę. Wymieszać mikserem.
- Tort (opcjonalnie) naponczować kawą i przełożyć powstałym kremem.
- Udekorować według własnego uznania.
Komentarze
Prześlij komentarz