Sernik ... tym razem z ciasteczkami OREO. Wariacji na temat serników nigdy za wiele, zatem zachęcam do spróbowania i tej.
Sernik Oreo
Składniki:
(na spód)
150 g ciasteczek Oreo
2 łyżki roztopionego masła
(na masę serową-wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
800 g twarogu półtłustego/tłustego, zmielone przynajmniej dwukrotnie
250 ml śmietany kremówki 30%
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 opakowanie ciastek Oreo (ok. 150 g), pokruszonych
(na krem-składniki powinny być schłodzone)
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
- (spód) Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do konsystencji mokrego piasku.
- Tortownicę o średnicy ok. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), wsypać ciasteczkową masę, dokładnie wklepać i wyrównać. Schłodzić przez pół godziny w lodówce.
- (masa serowa) Wszystkie składniki umieścić w misce (oprócz ciasteczek). Krótko zmiksować.
- Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać.
- W masę powciskać ciasteczka Oreo (można zostawić trochę do dekoracji).
- Piec w temperaturze 150 stopni C przez ok. 60 min.
- Wystudzić w uchylonym piekarniku, potem schłodzić w lodówce (najlepiej zostawić na noc).
- (krem) Śmietanę i serek mascarpone ubić do momentu otrzymania sztywnego kremu, pod koniec dodając cukier puder.
- Udekorować powstałym kremem, kawałkami ciastem. Schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz