Wychodzi ona niesamowicie smaczna, wilgotna, aromatyczna, taka typowo świąteczna. Uwielbiam ją, ciasta wyszło mi na tyle dużo, że wypełniłam jeszcze kilka misiowych foremek, aby można było jej skosztować przed Wigilią. Cudnie pachnie i smakuje, kocham ciasta z bakaliami (w tym przypadku: żurawina i migdały).
Korzenna babka z żurawiną i migdałami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki (70 g) zmielonych migdałów
2,5 łyżeczki przyprawy korzennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
225 g masła, w temp. pokojowej
1 szklanka cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka jogurtu
1 szklanka świeżej żurawiny
3/4 szklanki suszonej żurawiny
(z braku świeżej żurawiny dodałam 1 3/4 szklanki suszonej)
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
1. Pierwsze 8 składników przesiać i wymieszać w misce.
2. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać cukier i dobrze utrzeć.
3. Nadal ucierając wbijać kolejno jajka.
4. Dodać wanilię i jogurt. Wymieszać
(najlepiej łyżką lub szpatułką).
5. Dodać suche składniki i wymieszać do połączenia się ich.
6. W masę wmieszać żurawinę i migdały.
7. Ciasto przelać do formy.
8. Piec w temp. 175 stopni C przez ok 60 min. (pod koniec zmniejszyłam temp. do 160 stopni C) do tzw. suchego patyczka.
9. Przestudzić. Ciasto polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz