Znalazłam przepis na babeczki, które smakiem nawiązują do Świąt.
Babeczki mają to do siebie, że są szybkie w przygotowaniu i dość długo zachowują świeżość. Oczywiście nie pomyślcie sobie, że na moim świątecznym stole były same babeczki. Były one dodatkiem a zarazem dekoracją. Kto chciał to się na jedną skusił, potem zabrałam kilka na poczęstunek dla koleżanek po pasterce.
Babeczki pomarańczowe z makiem i białą czekoladą
Składniki:
125 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki maślanki lub kefiru
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 łyżki maku
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
1. Mąkę, proszek, sodę przesiać, odłożyć.
2. Masło utrzeć z cukrem do otrzymania puszystej, jasnej masy.
3. Dodawać jajka, jedno po drugim, nadal ucierając.
4. Dodać ekstrakt, skórkę z pomarańczy, mak.
5. Mieszając, najlepiej delikatnie łyżką lub szpatułką, dodać mąkę i maślankę/kefir tylko do połączenia się składników.
6. Piec formie wyłożonej papilotkami w temp. 160 stopni C przez ok. 25 min., wystudzić i polać polewą.
Polewa z białej czekolady
Składniki:
100 g białej czekolady
40 ml śmietany 30% lub 36%
Przygotowanie:
1. W garnuszku umieścić śmietanę i kremówkę.
2. Krótko podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady.
Babeczki czekoladowo-korzenne z powidłami śliwkowymi
Składniki:
2/3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
pół łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g masła
55 g posiekanej, gorzkiej czekolady
pół szklanki kakao
2 duże jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
ok. 3/4 szklanki powideł śliwkowych
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
1. W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika dodać posiekaną czekoladę i poczekać do rozpuszczenia. Dodać kakao.
2. Mąkę pszenną, cynamon, przyprawę korzenną, sodę, proszek przesiać, odłożyć.
3. Jajka (bez rozdzielania białka od żółtek) i cukier ubić mikserem do puszystości.
4. Dodać ekstrakt z wanilii, masę czekoladową.
5. Delikatnie mieszając dodawać śmietanę i suche składniki.
6. Nakładać do formy wyłożonej papilotkami połowę ciasta, a na sam środek łyżeczkę powideł, przykryć pozostałą częścią ciasta.
7. Piec w temp. 170 stopni C przez ok. 25 min.
8. Można udekorować tak jak ja: renifery, choć wg mnie te, które wykonałam wyglądają trochę dziwnie, ale oryginalnie.
Podaję przepis na polewę:
Polewa czekoladowa
Składniki:
100 g mlecznej czekolady
30 g masła
Przygotowanie:
Czekoladę i masło roztopić w kąpieli wodnej.
Ja do dekoracji użyłam (tak jak widać na zdj powyżej): precelków, okrągłych biszkoptów i czekoladowych M&M's
Komentarze
Prześlij komentarz