Mój słój z łakociami znowu pusty... czas, więc coś upiec. Wybór padł na te ciasteczka nie ze względu na to, że w ich składzie jest cynamon, ale dlatego, iż była tam sól, a ciasteczka miały wyjść takie w stylu czekoladowe digestive. Wyszły nie miękkie i nie kruche, ale coś pomiędzy. Ślicznie popękały z wierzchu, tworząc ładne wzorki. W smaku całkiem dobre, czuć nutkę cynamonu, kakao i niewielką szczyptę soli.
Chocodoodles
Składniki:
450 g mąki pszennej
50 g kakao
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
250 g miękkiego masła
ok. 150 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki do obtoczenia:
3 łyżki cukru
2 łyżki cynamonu
Przygotowanie:
1. W misce wymieszać mąkę, kakao, gałkę, proszek do pieczenia, sól.
2. Masło zmiksować z cukrem do puszystości.
3. Do masy dodać jajka i ekstrakt.
4. Do ubitej masy dodać składniki suche i wymieszać (masa nie powinna się zbytnio kleić).
5. Cukier do obtoczenia wymieszać z cynamonem.
6. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w cukrze cynamonowym, lekko spłaszczyć.
7. Piec w temp. 180 stopni C przez ok.15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz