W bodajże poprzednim poście wspominałam, o tym, że muszę w końcu zabrać się za dynię, którą w tym roku przytargałam od babci. Do wykonania obu przepisów potrzebne jest puree z dyni, więc krótko opiszę jak je wykonać.
Dynię pokroiłam na mniejsze kawałki, wydrążyłam pestki i nie oddzielając od skóry, włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 90 min. (do momentu aż dynia zmięknie). Następnie zmiksowałam blenderem na puree. Puree wyszło sporo. Postanowiłam zrobić babeczki dyniowe i gorącą czekoladę z dynią, a z reszty moja mama zrobiła zupę. Przepisy na dyniowe wypieki znajdziecie poniżej.
Dyniowe babeczki
Składniki:
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
130 g cukru
4 jajka
200 ml oleju np. rzepakowego
200 g puree z dyni
1 jabłko starte na tarce
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
1. W jednym naczyniu wymieszać składniki suche (przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, szczyptę soli).
2. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajka z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem.
3. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać krótko i przelać do foremek.
4. Piec w temperaturze 175 stopni C przez ok. 20-35 min.
Gorąca czekolada z dynią
Składniki (na ok. 3 porcje):
90 g gorzkiej czekolady
180 g puree z dyni (ok. 3 łyżek)
2 łyżki płynnego miodu
2 szklanki mleka
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Mleko zagotować z cynamonem.
2. Do gotującego się mleka dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i gotować aż do rozpuszczenia.
3. Następnie dodać miód i puree.
4. Wszystko lekko podgrzać.
5. Czekolada jest gotowa do spożycia :)
Zachęcam do wypróbowania tych przepisów :)
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz