Jak wiecie (albo i nie 😉) mam małą obsesję na punkcie cynamonu, dlatego gdy znalazłam ten przepis, postanowiłam go wypróbować. Banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, za wiele składników nie potrzeba. Spodobało mi się połączenie mięciutkiej struktury ciasta z chrupiącą, cynamonową skorupką. Ciasto bardzo dobre, idealne na rodzinny piknik czy podwieczorek. Zatem zachęcam do skorzystania z przepisu!
Składniki:
(ciasto)
125 g masła, roztopionego
2 jajka
1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
aromat waniliowy
4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki mleka
("skorupka")
180 g masła roztopionego
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki
1 łyżka cynamonu
opcjonalnie: cukier puder
lub
glazura z cukru pudru i mleka (ok. 2 szklanki cukru na 5 łyżek letniego mleka)
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto umieścić w dużej misce. Wymieszać do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przelać do formy o wymiarach ok. 20x30 cm.
- Składniki na "skorupkę" wymieszać w małej misce. Otrzymaną masę rozlać równomiernie na cieście.
- Ciasto włożyć do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na ok. 30-35 minut.
- Wyjąć i wystudzić w temperaturze pokojowej. Polać glazurą lub po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz