Z okazji urodzin mojego brata upiekłam tort. Zrobiony nie na bazie biszkoptu, ale czekoladowego ciasta ucieranego, przez to był trochę ciężki, mocno czekoladowy. W jednej z warstw znajdowała się galaretka, a potem jagody. Wszystko przełożone kremem na bazie serka mascarpone z wanilią. Był pyszny :) Polecam!
Tort czekoladowo-jagodowy
(wieczór wcześniej)
2 galaretki o smaku owoców leśnych
- Galaretki zalać połową sugerowanej ilości wrzącej wody.
- Przelać do plastikowego lub szklanego pojemnika.
- Schować do lodówki, aby przez noc stężała.
- Przed przygotowaniem tortu wyjąć i pokroić w kostkę.
Składniki na 2 blaty:
450 g mąki pszennej ( z czego odjąć 8 łyżek mąki i dodać 10 łyżek kakao)
3 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
450 g masła lub margaryny do pieczenia
320 g cukru
8 jajek
Przygotowanie:
(wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej)
- Cukier z masłem utrzeć na puszystą masę.
- Wbijać po kolei jajka (w całości), miksując po każdym dodaniu.
- Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Uszykować dwie tortownice o średnicy 23 cm i 18 cm (ja użyłam tortownicy 23 cm, papierem wyłożyć samo dno; 18 cm nie miałam, użyłam porcelanowej miski, dno wyłożyłam papierem, boków nie smarowałam i bez trudu wydostałam upieczone ciasto).
- Ciastem napełnić 3/4 wysokości tortownic, w tej mniejszej można ciut więcej.
- Piec w rozgrzanym piekarniku do temp. 170 stopni C przez ok. 55 min. (ja zmieściłam oba na raz).
Składniki na krem:
500 g serka mascarpone
900 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
ziarenka z 1 laski wanilii
Przygotowanie:
- W misie umieścić serek mascarpone, śmietankę i ziarenka wanilii.
- Ubijać aż do otrzymania gęstego kremu, pod koniec dodając cukier puder.
Dodatkowo:
200 g jagód + trochę do dekoracji
(zamiast jagód można dodać borówki lub inne sezonowe owoce)
opcjonalnie: czekolada, wiórki kokosowe, różne "tortowe" dekoracje
Wykonanie:
- Blaty przekroić wzdłuż na pół.
- Na paterze ułożyć większy blat, posmarować lekko kremem i posypać kosteczkami z galaretki, przykryć kremem.
- Położyć kolejny blat. posmarować kremem, i lekko w miejscu, gdzie ma przypaść mniejszy blat położyć trochę owocu, lekko od spodu posmarować mniejszy blat, aby się trzymał i nie przesuwał.
- Na mniejszym blacie rozsmarować krem i wyłożyć go owocami.
- Przykryć ostatnim, najmniejszym blatem.
- Cały tort wysmarował pozostałym kremem i udekorować.
(przedstawiam wszystko jak ja to zrobiłam, możecie przecież pozamieniać warstwy i galaretkę dodać dopiero w górnych warstwach i wmieszać ją między owoce, opcji jest wiele :))
PS. Tort polecam zrobić na takie "większe" przyjęcia, chyba, że jesteście ogromnymi łasuchami i na jednym kawałku nie poprzestaniecie ;)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz