Lubicie PIEGUSKI? Te ciasteczka są do nich bardzo podobne. Nie są to jakieś wymyślne ciasteczka z jakimś wyjątkowym składnikiem, po który musicie udać się do sklepu. Wystarczą podstawowe składniki typu mąka, jajka... i czekolada. Możecie też spróbować dodać bakalie lub orzechy. Nie ma opcji, żeby się nie udały. Zapraszam!
Przepis pochodzi z książki "Czekolada" wyd. BUCHMANN.
Składniki:
85 g masła
100 g czekolady
100 g cukru
50 g cukru pudru
130 g mąki tortowej
2 g proszku do pieczenia
1 żółtko
szczypta soli
6 g ekstraktu waniliowego lub aromatu
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- Składniki powinny być w temp. pokojowej.
- Masło roztopić w rondelku, odstawić.
- Czekoladę pokroić na drobne kawałki.
- W misce wymieszać cukier z cukrem pudrem, wlać do miski masło, ubić trzepaczką, dodać żółtko i ponownie ubijać.
- Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.
- Dodać do masy i ubijać, aż masa będzie jednolita.
- Dodać kawałki czekolady, delikatnie wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować średniej wielkości kule, które potem należy podzielić na pół, na blachę kłaść płaską stroną do dołu w niewielkich odstępach.
- Ciastka piec przez ok. 10 min, wystudzić.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz