Takie muffinki piekłam latem z czereśniami z własnego ogródka. Teraz aby je upiec trzeba by było pewnie dodać mrożone czereśnie lub wiśnie (z wiśniami więcej cukru). Jak zwykle proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto mięciutkie i puszyste. Smacznego!
Muffinki z czereśniami
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g czereśni
1 szklanka maślanki
3/4 szklanki cukru
6 łyżek oleju
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
2. W drugim naczyniu zmiksować jajko z maślanką i olejem.
3. Dodać suche składniki oraz umyte i wydrylowane wiśnie, wymieszać.
4. Ciastem napełniać do 3/4 wysokości foremki na muffinki.
5. Piec ok. 25 min. w temp. 180 stopni C.
6. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz